Oldalak

2011. február 11., péntek

Szerelem és Más Drogok (Love and Other Drugs), 2010


Akik azon hezitálnak, hogy a vizsgaidőszak végeztével poszt-terápiás jelleggel valami könnyed romantikus vígjátékkal kúrálnák magukat azokat ki kell, hogy ábrándítsam mert a film a címével ellentétben minden csak nem könnyed, hát még annyira komédia. A rendező Edward Zwick akinek olyan műveket köszönhetünk, mint a Szenvedélyek Viharában, Utolsó Szamuráj vagy a Véres gyémánt letér a jól bevált tragikus hőseposz védjegyről és új vizek felé veszi az irányt.

A Szerelem és Más Drogok egy gyógyszerügynök Jamie Reidy „Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman” c. autobiográfiai művén alapszik.
A 90-es években járunk a történet főhőse Jamie Randall (Jake Gyllenhaal) jómódú középosztálybeli orvoscsalád legidősebb sarja és egyben a fekete báránya. Míg öccse az orvosi egyetemet otthagyva orvosi szoftverek fejlesztéséből multimilliomos lett és húga a családi hagyományt folytatva szintén orvos Jamie nem ment egyetemre, hanem a helyi electrotechnikai üzletben értékesítő. Bár nem sokáig, mivel egy valamiben Jamie is kitűnik: önkényes nőcsábász. És amikor már nem csak az ügyfeleknek csapja a szelet, hanem az üzletmanager barátnőjének is nyújt némi munkakörön kívüli szolgáltatást „hirtelen” elveszti munkáját. Így hát öccse a gyógyszeripari befolyását megmozgatva új állást szerez neki mint gyógyszerügynök a Pfizer cégnél. És itt lépünk be a könyvbe precízen nyomon követve (már már túlontúl is) gyógyszercégek rivalizálást ahogy közvetve ügynökeiken keresztül próbálják meggyőzni az orvosokat, hogy az ő gyógyszerük jobb mint a konkurens cégé ezáltal uralni a piacot és maximalizálni a profitot. 1996-97-ben járunk amikor is a Pfizer cég piacra dobja kísérleti gyógyszerét melyet első ízben vérnyomás kontrollálásra és szívbetegség kezelésére szántak azonban szexuális inger hatására „furcsa” mellékhatást figyelhettek meg a tudósok a férfi nemi szerven és ennek a véletlennek köszönhetően feltalálták a szex drogot a Viagrát. Ki is lehetne jobb reklámarc ehhez a termékhez, mint a szexista Jamie. Az üzlet szárnyal, akárcsak hősünk karrierje, de a dolgok nem várt fordulatot vesznek amikor megismeri a rokonlélek Maggie-t (Anne Hathaway) és szép lassan kerül az eddig soha nem tapasztalt legerősebb drog , a szerelem hatása alá…
Nem egy túl pörgős mű, sok szálon fut a történet és lassan épül fel. A műfaji besorolás szerinti comedy/drama-ból is inkább a drámai szál érződik. A film első felében olyan érzésem volt mintha „Az Informátort” nézném, már mindent tudok a kukorica világpiaci árfolyamáról és a lizinről de még mindig nem történt semmi. De miután beindul a story és nem veszünk el a részletekben egész nézhető film kerekedik ki belőle. Ha másért nem is a két főszereplő Golden Globe jelölést érő alakításáért érdemes megnézni ezt a filmet. Edward Zwick viszont jobban teszi, ha visszatér a fikció világába ahol az altruista, mártír (akció)hősök mentik meg a napot.
6,5/10

2 megjegyzés:

  1. A saját pontrendszeremben tőlem ez a film 4/10-et kapott, szerintem kifejezetten gyenge. Sok reklám, teljesen sablonos sztori, sablonos karakterek, öncélúba forduló szexjelenetek, a drámai vonal nekem kissé mű volt, poén meg alig (egyedül a testvér szolgáltatott pár poént). Ugyan ezt a sztorit már láthattuk korábban kicsit másként, pl. Griffin és Phoenix, de az még meg tudott lepni, meg hihetőbb volt mint ez.
    Az imdb pontszámok lebontva is árulkodnak, hogy ez inkább nőknek készült, rendre magasabb pontszámot kapott tőlük.

    Sz. Dávid

    VálaszTörlés
  2. Nálam ez a film 8/10-es, (mivel nő vagyok)...az előző megjegyzést véve alapul :-) Nekem mindenesetre tetszett, igaz a végén hiányérzetem volt kicsit, nagyobb csattanót vártam, nem is tudom... Jó film! :-)

    VálaszTörlés