Oldalak

2011. február 13., vasárnap

Blue Valentine, 2010


A Blue Valentine egy indy produkció, Derek Cianfrance rendező első mozifilmje melynek összehozásán 12 éve fáradozott mire álma valóra vált. Kezdetben a megfelelő színészek megtalálása jelentett akadályt, mikorra Michelle Williams-et és Ryan Gosling-et sikerült megnyernie magának financiális nehézségek léptek fel és a forgatás azért nem kezdődhetett meg. Végül mire minden sínen volt és kezdetét vehette a filmezés Heath Ledger 2008-ban bekövetkezett váratlan halála miatt Michelle Williams-re való tekintettel halasztották el a munkálatokat. (Michelle és Heath a Túl a Barátságon forgatásán találkoztak 2005-ben. 2 évet jegyben jártak, 1 közös kislányuk született) A rendező saját elmondása szerint a forgatás során egy buldog gördeszkázott végig az utcán és a kölcsönös reveláció hatására Ryan Gosling-el összenéztek: -„Láttál már valaha ilyet?” Akkortól tudta, hogy a megfelelő időpontot választotta a film elkészítéséhez. A 12 év alatt egyébként 66 piszkozata készült a forgatókönyvnek amely a rendező valós életében történő változásokat is nyomon követte mivel időközben ő maga is megházasodott és szülő lett ezáltal nagyobb autenticitással tudott betekintést adni a történet lelkébe.


A film egy igazi érzelmi hullámvasút, egy tipikus 21. századi párkapcsolat életútját követi végig a kezdetektől az elkerülhetetlen végig. A film annyira az érzelmekkel kommunikál a story helyett, hogy valósággal meglepődtem, amikor nem egy női név köszönt vissza rám a rendező címszó alatt. A történet nem lineáris, mint pl. A Szabadság Útjaiban ahol konzekvensen követhetjük végig a lejtőt, hanem mi valahol ennek az életútnak a legvégén, egy megromlott házasság végnapjaiba csöppenünk bele. A főszereplők közötti konstans vibrálás amivel első körben szembesülünk, amelyre a jelen nem adhat választ okai a múltban keresendők. A két szereplő szimultán váltakozó visszaemlékezés formájában jelentkező emlékkép foszlányai adnak választ a „miért?”-ekre. Dean (Ryan Gosling) vívja elkeseredett szélmalomharcát a visszafordíthatatlanul elromlott kapcsolatuk megmentéséért és családjának fenntartásáért, míg Cindy (Michelle Williams) akiben valami már réges régen eltört habár szavakba nem tudja önteni az indokot azonban egész lényével érzi, hogy ez az állapot már nem tartható fenn tovább és csak kérdés, hogy mikor következik be a detonáció. Teljes mértékben a befogadóra van bízva, hogy egyszerűen az érzelmek változásának, vagy egy múltbéli meggondolatlan döntés előli menekülési vágynak tulajdonítja-e a kialakult szituációt. Elhatározásukban közös kislányuk, a megszokás és az együtt töltött boldog idők emléke hátráltatja őket, de ezek együttesen sem gátolhatják meg az elkerülhetetlent…

Ez a történet két embert mutat be, hogyan változtak ők maguk és velük együtt érzelmeik az idők során. A történetnek nincsenek igazi bűnősei csak áldozatai vannak és valamilyen formában mind azok.

Az 1 millió dolláros büdzséjű filmben nyújtott alakítása Ryan Gosling-nek Golden Globe jelölést ért, Michelle Williams pedig legjobb női főszereplő jelöltként vehet majd részt az idei Oscar-gálán.

U.I.: Egy jó tanács: Ha valaki még ezek után is kacérkodna a gondolattal, hogy a névből adódó egyezés miatt ez egy ideális film amit párjával megnézhetne Valentin napon, gyorsan hessegesse el eme gondolatát.

8/10

1 megjegyzés:

  1. Kajafás is back! :D
    Ilyen rövid időn belül két kritika... :D

    VálaszTörlés