Oldalak

2011. február 21., hétfő

Dead Space: Downfall (Holt Tér), 2008; Aftermath, 2011



















Akik nem járatosak gamer berkekben feltehetőleg nem hallottak még a Dead Space-ről, ugyanis egyike azon tipikus ill. nem tipikus eseteknek (döntsétek el ti) amikor egy PC játék ihlet egy film ötletet, majd a sikeren felbuzdulva egy egész franchise épül köré futószalagon legyártott regényekkel, mangákkal, akciófigurákkal. Az alapjáték amivel minden elkezdődött 2008-ban jött ki, műfaját tekintve harmadik személy nézetes survival horror/sci-fi  mely egyedi, lebilincselő atmoszférájának köszönhetően hamar kultuszt teremtett. Habár a történetét tekintve minden csak nem eredeti, a legjobb Sci-fik olyan szintű mesteri összeollózása (van itt minden: Alien, Event Horizon, Pandorum,  2001: Űrodüsszeia, Solaris) és minőségi prezentálása ez, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni.


A Dead Space univerzuma a XXVI. század hajnalán, egészen pontosan 2507-ben játszódik, az emberiséget a rohamosan növekvő nyersanyag felhasználási tendenciái és a Föld készleteinek kimerítése a kihalás szélére sodorta. Az egyetlen reménységük kiapadt forrásaik feltöltésére, ha a csillagok felé fordulnak. Végső elkeseredettségükben létrehoznak egy űrhajót amely az egész emberiség jövőjét hivatott megmenteni: a USG Ishimura-t. Egy új eljárást alkalmazó ún. „bolygótörő” hajó, amely képes nagy teljesitményű lézernylalábjaival teljes bolygókat felaprózni majd gravitációs huzalokkal a rakterébe vontatni feldolgozásra. Vállalkozásuk sikeresnek bizonyult és az Föld megmenekült. Itt lépünk a képbe mi, Isaac Clarke mérnök aki az USG Kellion-on szolgál amikor is befognak egy segélykérő jelzést az Ishimurától. 34 sikeresen végrehajtott küldetés után az Ishimura az Aegis 7 nevű bolygót bányászta, amikoris kapcsolatba kerültek egy eredetét tekintve ismeretlen hatalmas monolit szerű ereklyével amit később a hajóra szállítottak. Ez azonban tragikus következményekkel járt, a titokzatos ereklye hatására az embereknek kényszerképzetei támadtak és és a holtak furcsa evolválódott létformákként éledtek újra. Az S.O.S. jelzésre válaszolva a mentőcsoport tagjaként elindulunk, hogy kiderítsük mi történt a legénységgel és a bányászkolóniával.


Egy poént sem szeretnék lelőni, úgyhogy ennél többet nem is kívánok elmondani a történetről. A Downfall a játék első részének elővezetése amely pár háttérinfót és érdekességet tartogat számunkra, míg az Aftermath a Dead Space és a Dead Space 2 eseményei közötti áthidalást szolgálja. Nem mondhatnám, hogy nagy szám lenne akármelyik epizód is, enyhén érződő B-kategóriás animéknek képzeljétek el őket. Azonban a nem túl vészes 70 perc körüli játékidő miatt, feltétlenül érdemes egy próbát tennie vele annak aki kedveli ezt a műfajt. Minden esetre remek táptalaj az elvegetáláshoz addig, amíg az Electronic Arts be nem kopogtat egy Ridley Scott vagy James Cameron kaliberű rendezőhöz Hollywoodban. Ami szvsz pár éven belül be fog következni.

6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése