Oldalak

2011. február 18., péntek

Száguldó bomba (Unstoppable), 2010


Denzel papa legutóbbi filmje, az Éli könyve annyira nem volt vészesen rossz, mint ahogy Dév kollégám azt leelemezte, de tény, hogy nem ütötte meg azt a bizonyos mércét. Denzelnek Tony Scottal való együttműködése kapcsán csak annyit mondanék, hogy már 2004 óta tart ez a katasztrofális periódus, amely alatt az említett két úr a nagyon mély kómába került. A rendező immáron ötödik alkalommal dolgozik együtt afro-amerikai barátunkkal. Talán kezdenek ébredezni?


A film rögtön az „Inspired by true events” felirattal indul, amire az ember a legtöbbször felkapja a fejét és jobban koncentrál a cselekményre mint általában. Tony Scott egy 2001.május 15-én megtörtént, az „Őrült Nyolcas” névvel is fémjelezett esetet filmesített meg. Aznap egy 8888-as pályaszámú CSX mozdony elindult a toledói pályaudvaron, majd fokozatos gyorsulásba kezdett. Az egyetlen gikszer, hogy a szerelvényen nincs mozdonyvezető és a vagonok nemcsak mezőgazdasági terményt, hanem fenolt is tartalmaztak, amely fokozottan mérgező és tűzveszélyes anyag. Röviden ennyi a sztori. Kérnék Mindenkit, hogy ne olvasson utána ennek a megtörtént eseménynek a film megnézése előtt, mert csak rombolná az élményt!

Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy Denzel Washington ebben a filmben több színészi játékot nyújtott mint az előző három filmjében összesen, bár ez még mindig nem a tőle megszokott teljesítmény, de arra bőven elég, hogy szépen elkezdjen kivánszorogni a mélypontból. Ami a másik főszereplőt, Chris Pine-t illeti, a Star Trekben láttam meg először a tinilányok új kedvencét, bevallom baromira rühelltem a pofáját, de ebben a filmben ő is odateszi magát rendesen, szóval kezdeti ellenszenvem folyamatosan eloszlott a film előrehaladásával, és ha még azt vesszük, hogy a kaszkadőrjelenetek többségét ő maga bevállalta, hát akkor kedves blogolvasók megemelhetjük kalapunkat előtte.


 A „legnagyobb feltámadó” címet szívesen odaadnám Tony Scott-nak. Végre korrekt, precíz munkát látunk tőle és nemcsak bátyja hírneve az, ami még megmenti attól, hogy el ne tűnjön a süllyesztőben.  Néha fel-feltűnik a jó öreg CGI, de azért a jelenetek többsége teljesen eredeti, néha helikopterből, néha a szabálysértési határt bőven áthágó autókból (sőt akad olyan pillanat is, amikor a mozdonyvezető-kabinból) követhetjük nyomon, ahogy ez a többtonnás, megállíthatatlan „szörny” mindent elsöpör, ami az útjába kerül. Kellemes érzés alkalom adtán olyan filmet is megtekinteni, ahol nem az „ember embernek farkasa” a fő téma, hanem egy száguldó vonat kerül olyan megvilágításba, mintha az lenne a megtestesült gonosz. Végig ilyen hangulat kering a levegőben.

Néhol a hollywood-i mézes-mázas bevonattal a Száguldó bombát is sikerült kicsit bekenni, de még az elviselhető szinten.  Újszerű és egyben izgalmas film. Egy nézést mindenképpen megér, legfőképpen az esti kikapcsolódás perceiben/óráiban ajánlott fogyasztani. 

7,5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése