Oldalak

2011. február 23., szerda

Gru (Despicable Me),2010


Évek óta megállás nélkül kb. „5 percenként” ontják magukból a jobbnál jobb rajzfilmeket az amerikai alkotók. Igazából minden újabb darabhoz szkeptikusan állok, mivel nem tudom elképzelni, hogy mi az a következő modern ötlet, amivel mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályt oda lehet szögezni a képernyő elé. Fogadjátok szívélyes üdvözlettel oldalunk második rajzfilmjét, Gru-t.


Nos, dióhéjban annyi a történet, hogy itt van ez a bizonyos Gru úr, aki mindent megtesz, hogy ő legyen a leggonoszabb lény a világon és most egy nagy dobásra készül, ugyanis őrült tudós segítője, Dr. Senkiházi segítségével azon fáradozik, hogy miképpen lophatná el magát a Holdat, azonban egy kis hiba csúszik a számításba, amikor a tervei megvalósításához három árva lányt (Margo, Edit, Agnes) akar felhasználni.

Érdekes, ahogy ezt Gru-t, magát mint főszereplőt összerakták. A neve egy Glavnoye Razvedyvatel'noye Upravleniye elnevezésű orosz titkosszolgálati szervre vezethető vissza, külsőre a régi Drakulából ismert Lugosi Béla enyhén eldeformálódott változata ugrik be, stílusa pedig kedvenc diagnosztánk, Dr. House jellemjegyeire hajaz meglehetősen. Gru (ahogy maga a film is) annyira zseniálisan tirpák, köcsög és bunkó, hogy a lelkünk mélyén szunnyadó kevéske kárörvendőség és rosszmájúság maximális kielégítésben részesül. Ilyen dialógusok után mint „ Anya egyszer én is elmegyek a Holdra.” „ Félek, hogy erről lekéstél. A NASA már nem küld fel majmokat.” csak szakadni lehet a röhögéstől. :D  De azért nemcsak ilyen téren késztet minket mosolygásra a film, mert az egyik árva lány, Agnes egyszerűen a legédesebb rajzfilmfigura, akit valaha láttam, bár a Shrekben Csizmás Kandúr nagy szemekkel való nézését nehezen tudom elfelejteni, mégis azt kell mondjam, hogy Agnes rárak egy lapáttal. A lányok többsége tuti, hogy teljesen készen lesz ettől a kiscsajtól. :D


Gru jött, látott, győzött. Összesen 69 „milcsiből” készült, de az USA-ban már 251 millió dollár folyt be a kasszába, ezen nem is csodálkozom, hiszen ezt a rajzfilmet csak imádni lehet, Ki ezért, ki azért. Ha nem lenne a Toy Story 3, akkor számomra az év animációs filmje díjat bőven elvinné, de egyelőre csak a második helyezett lehet.

9/10

2 megjegyzés:

  1. A Shrek első része után én kiléptem az animációs filmek közönségéből, mondván, innentől már nem tudnak újat mutatni. A 2. részt még végigröhögtem, aztán beleszaladtam 10-12 percnyi Pirosszkába, végignéztem egy Szörby Rt.-t, megpróbáltam - sikertelenül - végigizgulni a "9"-et, aminek a látványvilága érdemel csak szót, de ennyi. Ez volt AZ, amit végre érdemes volt megnézni!!

    VálaszTörlés