Oldalak

2011. február 22., kedd

A Lazarus-terv (The Lazarus Projekt), 2008


Véletlenül leltem rá eme kis költségvetésű filmalkotásra, valamilyen szemétre való, önmagától betöltődő warezoldal plakátjai között. Mielőtt folytatnám az Oscar-jelölt filmek bemutatását, szeretnék e gyöngyszemről pár szót ejteni.

Ben Garvey (Paul Walker) átlagos amerikai életet él, feleségével és kislányával próbálnak egyről a kettőre jutni - főhősünk egykori múltját (a börtönéveket) maga mögött hagyva dolgozik családjáért, míg el nem bocsátják, minek eredménye egy újabb bűncselekmény elkövetése lesz, amely aztán nemcsak hogy kudarcba fullad, de halálos áldozatot is követel, s a texasi vasszigor konzekvenciájaként a nagy részben ártatlan Ben-t injekció általi halálra ítélik. Aztán "Non omnis moriar" - Ben Garvey egyszer csak egy esős úton baktat, hogy egy mindentől távoli elmegyógyintézet gondnokaként álljon ismét munkába, s folytassa életét. Hősünk persze legalább akkora bajban van, mint mi, hiszen fogalma sincs: meghalt-e, álmodik, megőrült, avagy valamilyen felsőbb hatalmak adtak neki egy újabb esélyt, mint Jézus Lázárnak a Biblia szerint.

Szeretem azokat a mozikat, amelyeken érződik a lélek, és a szív, amellyel alkotják. Nem a box office bevételek nagysága, vagy az Oscar-jelölés elérése a cél, hanem egy hosszan érlelt gyümölcs (forgatókönyv) párlattá (film) való átalakítása. Az alakítások kiválóak, Paul Walker nagyszerűen játszik, a Halálos hajsza (mely remek film, egyszer talán arról is írunk) óta tudjuk, hogy itt nem csak egy szőke Vin Diesel padawanja köcsögről van szó, hanem tényleg képes színészként játszani, s a mellékszereplők is meggyőzőek. Egyetlen problémánk talán az lehetne, hogy nem mindig elég sötét a film hangulata, bár talán annyira nem is zavaró, hiszen nem egy kimondott elmegyógyintézetes film ez, arra ott van nekünk a Shutter Island, melynek forgatókönyvírói szerintem egy-két elemet innen is csempésztek Scorsese filmjébe...

Aki kedveli a rejtélyes, thrillerszerű filmeket, amelyekben egy kis miszticizmus és összeesküvés-elmélet is megtalálható, annak nagyon ajánlom a filmet. Aki leül megnézni A Lazarus-tervet, annak garantált a meglepetés.

8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése