Oldalak

2012. február 18., szombat

Válogatott gyilkosok, Király!, Másnaposok 2. (2011)

Válogatott gyilkosok (Killer Elite)


Jason Statham természetesen több filmmel is jelentkezett 2011-ben. Nemrég írtam A mestergyilkosról, azonban nem véletlenül nem tettem a két ismertetőt egy cikkbe. Ennek oka, hogy a Killer Elite egy egészen más színvonalat képvisel. Mondhatni, "elit" színvonalat. Lassan a régi időkbe vesznek a Bourne-filmekben megszokott speciális ügynökök egymás elleni hajtóvadászatai, a brutális közelharcok, a '80-as, '90-es évek titkos akcióin való nosztalgiázás. Most viszont kaptam egy olyan adagot mindabból, amit egy akciófilmben szeretni lehet, hogy erről muszáj írni. Az alapsztori szó, ami szó, nem túl bonyolult, a bérgyilkos (Statham) egy gyermek előtt lövi le az apját, majd visszavonul, mentora (De Niro) azonban néhány évvel később bajba kerül, s úgy érzi, kötelessége kimenteni. A feladat azonban nem könnyű, három ex-SAS katonát kellene eltenni láb alól, a háttérből pedig volt csapatvezetőjük (Clive Owen) próbálja bevetni politikai kapcsolatait és tudását, hogy ez ne történhessen meg. Innentől kezdve a történet viszont fordulatos, sokszor kiszámíthatatlan, rendkívül élvezetes. Végre nem vidéki polgárok lemészárlását látjuk, hanem egyenlő erők állnak egymással szemben. A történet a '80-as években játszódik, és elviekben megtörtént eseményen alapul. A szereposztás kiváló, az akciójelenetek mindegyike egyszerűen pazar, véleményem szerint megüti a Bourne-filmek színvonalát, persze az előd hatása letagadhatatlan. Aki pedig De Niro mellékszerepét érzi gáznak, annak azt üzenem: a szánalmas Vejedre ütök meg egyéb nyugdíjas karakterek után itt végre testhezálló szerepet kapott. Ne várjuk már el tőle, hogy 70 évesen is úgy akciózzon, mint a Cape Fear-ben, vagy a Taxisofőrben, de a Szemtől szemben is már 12 éves film. Visszatérve, a Killer Elite a 2011-es év egyik legjobb akciófilmje volt.

8/10

Király! (Your Highness)

Semmi baj ezzel a filmmel, csak valahogy nem jönnek be a homoszexuális sztorik. Én az információk alapján egy középkort parodizáló vígjátékra készültem, ehhez képest itt minden a pénisz körül forog. Részletezzem? Okádék smárolások, faszkiverések, Minotaurus seggbekúrja a gyereket a labirintusban, Natalie Portman-t, mint ahogy az összes többi csajt is análisan akarják inzultálni, továbbá pedofília és brutál perverzitás, valamint ötpercenként egy "szexrabszolga voltam és megtanultam h a legfontosabb a laza csukló" (ez is egy férfi szájából hangzott el) szövegsémák, és egyéb látens utalások jellemzik. Nem tudom, kinek jön be az efféle hittérítés, de a filmben a vagina és a csöcs primátusa csak elvétve jelentkezik az előbb említett szaráradat közepette. Amúgy kérdem én, pl. James Franco a 127 óra után miért vállalt ilyen szerepet? Vagy Portman? Nem olvasták a forgatókönyvet? Értékelhetetlen hulladék: 0/10.

Másnaposok 2. (The Hangover Part II)

Ha már az előbbi témában szó esett róla, akkor itt folytatom. Tudtuk, hogy előbb-utóbb előjön a shemale téma, Thaiföld már valahogy adta magát. Összegezve: miben különbözik a Másnaposok 2. az első résztől? Kevés dologban. A zenék jók, ha kevésbé is, de továbbra is jelen vannak az erős poénok (Galifianakis ezúttal nem idegesített, hanem szórakoztatott), de azért bedurvultak, és egy kategóriával undorítóbb lett. Igazából nem érdemes pazarolni rá a betűt, megnézni viszont egyszer legalább érdemes, főleg azoknak, akik bírták az elsőt.

6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése