Oldalak

2012. február 24., péntek

Csizmás, a kandúr, Rango, Halhatatlanok (2011)

Csizmás, a kandúr (Puss in Boots), 2011


A Shrek botrányos negyedik részével kapcsolatban feltettem a kérdést, vajon a készülő Csizmás Kandúr spin-off kiköszörüli-e majd a csorbát? Minden idők egyik legszerethetőbb mesefigurájának sokadik reinkarnációja, a kvázi-Zorro stílusú macskacsábász kandúr egyértelműen saját filmet követelt magának, s végül ez nem is okozott csalódást. Remek zenei aláfestés, könnyed humor, egyetlen jelentős negatívumként a macska világától idegennek tűnő Humpty Dumpty és Mama Goose legendáriumot hagyhatták volna ki, bár a "Jancsi és Juliska" történet is egy egészen újfajta hozzáállást kapott... én azt mondom, elég lett volna ide a Desperado életérzés - a "főszerepekben" úgyis ismét Antonio Banderas és Salma Hayek marakodnak.

7/10


Rango, 2011

Gore Verbinski, Johnny Depp, Hans Zimmer, Industrial Light & Magic, a főszerepben pedig egy kaméleon. Kisülhetett volna ebből valami unalmas, absztrakt filmalkotás? Az első tizenöt perc alapján igen. Aztán végül beindult a gépezet, egy vérbeli western-komédia kerekedett ki a dologból, amelyet gyermekeknek kifejezetten nem ajánlok (egyszerűen nem értenék), mindenki másnak, s főleg a műfaj rajongóinak viszont igen. A Rango mellesleg látvány terén egyenesen szemkápráztató, talán a valaha készített legszebb animációs film. A klasszikus western-elemek parodizálása mellett egy igazi kultfigura is tiszteletét teszi pár perces cameo erejéig, tovább fokozva a kedélyeket, de hogy ki az, azt nem lőném le. Mindenki járjon utána.

8/10


Halhatatlanok (Immortals), 2011

Sokan ígéretesnek tartották a Halhatatlanokat, engem már a teasernél elfogott a rossz érzés. Végül igazam is lett, de ennyire nevetséges filmre azért nem számítottam. A Tudorokból magát kinövő Henry Cavill hiába lenne jó választás, a Halhatatlanok forgatókönyvéhez képest a 300-é Pulitzer-díjat érdemelne. A két görög nemzetiségű elkövetőt remélem üldözi egész Hellász, ezért a baklövésért, de biztosra veszem, hogy névrokonom, Leónidasz király is valószínűleg forgolódik a földben, ha látja ezt. A Halhatatlanok nemcsak hogy unalmas, ötlettelen, de idegesítő is. A görög mitológia, s egyáltalán, a tisztességes filmkészítés intézményének kegyetlen arculcsapása. Persze néhányan azzal érveltek, hogy legalább látványos. Azóta tűnödöm rajta, hogy (a végső csatajelenetet leszámítva) ez alatt vajon mire gondolhattak? Mickey Rourke szánalmas csáprágó sisakjára?
"Zúzunk egyet, én meg a spanok..."

Ezt leszámítva ugyanis  a körülbelül három CGI háttér váltakozása és Stephen Dorff ZS-kategóriás egyfejei közepette csak Freida Pinto jelenléte és a film végi csata enged egy kis felüdülést, amúgy kínszenvedés a Halhatatlanok. Kérdem én: hogyan gondolhatták ezt komolyan?

2/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése