Oldalak

2010. október 28., csütörtök

A világ legszarabb filmjei: Part III: Monsters, 2010


Sajnos, megint, rossz jósnak bizonyultunk. Mert a korábban megjövendölt Monstersről utólag kiderült, hogy két forintból készült, így nem volt mese, hogy mi lesz a végeredmény. Szánalom a köbön, ebben az évben már sokadszorra. Monsters, kritika.



 Akinek nincs elege még a filmes sablonok lenyúzásából, az hazudik. Ott volt nekünk a tavalyi évben a District 9, amely tökéletes, újszerű s egyben zseniális film volt, s az Avatar hiányában a legjobb effekt Oscar-díját is elhozhatta volna. S a jó öreg tehetség híján a sarokban leskelődő, majd ollózgató filmeseknek több sem kellett, hiszen ha valami jó, és egyedi, akkor mindenkinek meg kell próbálkoznia valami ahhoz hasonlóval,  hátha az ő szarját is kedvelni fogják... Nos... nem. Miután Csabikával kis híján végigröhögve végigértetlenkedtük a filmet, mondhatom, hogy minket Gareth Edwards ostobaságai egyáltalán nem győztek meg.

A fent említett úriemberről bátran elmondhatjuk, hogy kedvenc billentyűkombinációja a ctrl+c, ctrl+v, melynek jelentését ugye senkinek nem kell magyaráznom. Ennek az ún. scifi-nek hadd ismertessem az alábbiakban a főbb elemeit. Nos, ha már valami félelmetes 21. századi sci-fit akarunk létrehozni, ahhoz először is kell egy örökké rángatott kézikamera, jó sok a képernyő bal v jobb oldalán elrepülő helikopter, Paint-tel rajzolt cgi effektek, valamint két holdkóros szereplő, akik bár nem tesznek úgy, mintha sejtelmük se lenne róla, de valójában látszik: nem tudják, mit csinálnak. Színészi teljesítményük úgy ahogy javíthatta volna eme opus-t, de sajnos nem jött össze a bemutatkozásuk. Ha mindez nem volna még elég, egyértelműen nincs űrlényes sci-fi MONSTER-ek nélkül, amellyel kapcsolatban csak azt jegyeznénk meg, az egész film alatt egy tűnik fel (azt is csak néha mutatják), a végén pedig csatlakozik hozzá még egy, s mivel idegen életformákról van szó, természetesen úgy néznek ki, mint egy felnagyított s közönséges tengeri polip, némi Világok harcában látott tripod effektussal körítve.

Ha lenne valami sztorija a filmnek, biztosan kimenthette volna a posványból, de sajnos nem így van, mert a Monsters olyan unalmasan, elnyújtottan, értelmetlenül hömpölyög előre, mint ahogy csak az olyan filmek tudnak, amiben két karanténzónán (micsoda mérföldkőnek tűnő ötlet) átkelő szipus az Ütközések idemásolt soundtrackjére, láthatólag makettezett, néhol a vetítővászon technikájához konvergáló trükkök, a számolhatatlanul repülő helikopterek, az Avatarból lopott világító gombák, és a mexikói munkásoknak egy-egy rémült fej eljátszásáért ingyen kaját biztosító rendező társaságában élik át egy érthetetlenül és értelmetlenül wakwakozó öregasszony (lásd lent) tudatalattijának mélységeit, hogy végül megállapíthassuk, a lények nem is gonoszak, csak olykor-olykor hajigálják t-rexként az emberekkel teli autókat, valójában ők is érző, sőt szeretni való lények, csak az emberiség nem.



Aki kíváncsi rá, tvripben elérhető e felejthetetlen, monumentális klasszikus.

3 megjegyzés:

  1. Annyira azért nem kell boszorkányüldözni, az avatar is mindenhonnan összeollózott (számomra) csupán egyszer nézhető gagyiság szánalmas sztorival...
    Ha összehasonlítjuk a költségvetésüket a monsters árán kb. 1 másodpercnyi avatart lehetne 'élvezni'. Egyébként a két mű nem egy kategória, sőt még a D9-al sem kerül egy kalapba.
    A szereplők valósághűek (átlag amerikaiak, nem superhero-k), a zene nagyon jó és az operatőri munka is kiváló a filmben. Továbbá azt elvárni, hogy kb 500.000 $-ból még csillivilli effekteket is kihozzanak óvodás dolog lenne...

    VálaszTörlés
  2. Tehát láttad a filmet. Akkor kérlek, magyarázd meg nekem, hogy miért voltak gázálarcban egyik pillanatban, a másikban, amikor gombákhoz hajoltak, miért nem volt semmi? Miért wakwakolt az öregasszony, miért szánalmas a színészi játék? Olcsó színészek is hozhatnának jó formát, de ezek csak szenvedtek.

    Az Avatar sztorija valóban Pocahontas, de legalább a látványa egyedi, és van egy brutális eyecandy-faktora. A zene az Ütközések soundtrackjének a másolata (javaslok egy hallgatást), az operatőri munkát nem figyeltem, de mintha végig kézikamera lett volna, amit csak annyira emeltek az égre, hogy látszódjon a sok helikopter. Ha jól tudom, akkor kb. 30.000 dollárból készült, és nem ez az elítélendő, mert a Paranormal Activity pl. kiváló lett ugyanennyi pénzből, de azért sci-fi-t a mai körülmények között képtelenség ennyiből elkészíteni... A District 9 is a töredéke az Avatar-énak, mert csak 30 millából készült, mégis tökéletes a látványa. Szóval én azt mondom, ez a film ultrafelesleges volt, és még untatott is minket, amikor éppen nem nevettünk rajta.

    Egyébiránt köszönjük a hozzászólást! :D

    VálaszTörlés
  3. Persze hozzátenném, nyilván ennek a rovatnak az a célja, hogy az A-kategóriásnak szánt filmeket minősítse szarnak. Nyilvánvalóan vannak sokkal rosszabb filmek is ezeknél, de azokra ott a ZS-kategória rovat :D

    VálaszTörlés