Oldalak

2010. október 1., péntek

Sorozatok: I. rész : Kemény Zsaruk (The Shield), 2002-2008


Elérkezettnek érzem az időt, hogy a blogon egy új részterületet kezdjünk boncolgatni, ez pedig a sorozat. Ahogy a múltkori „Híradóból” : ) is kitűnik Dévvel már kicsit unjuk, hogy a csapból is tucatnyi, hatodrangú krimis vagy helyszínelős sorozatok folynak. Ennél az oknál fogva most belevágok a sűrűjébe és be szeretnék mutatni egy olyan művet, amelyről nagyon keveset lehet hallani: a Kemény Zsaruk.

„Milyen a jó zsaru? Milyen a rossz zsaru? Milyen az igazi zsaru?” kérdések olvashatóak az alább ízelítőként belinkelt videóban:



Ezekre a válaszokat a Kemény Zsaruk garantáltan megadja nekünk. Ebben a sorozatban képet kaphatunk arról, hogy milyenek is az amerikai rendőrök, illetve arról, hogy milyen is az amerikai alvilág és végül az előbb említett két réteg között milyen a kapcsolat. A Kemény Zsarukban szereplő karakterek között egyaránt felfedezzük a fentebb említett 3 fajta rendőrtípust. A sorozat központi karaktere Vic Mackey (Michael Chiklis, aki ezért az alakításáért teljesen megérdemelten megkapta a Golden-Globe díjat) , aki a Los Angeles Farmington körzetének (ez a körzet csak fikció) híres és egyben hírhedt alakja, a rendőrörs „kommandós” egységének vezére. Ő és három társa, akik legerőszakosabb helyekre, a legkeményebb helyzetekben azonnal kiküldhetők, bevethetők. Ahogy egyre jobban elmélyedünk e remekmű nézése közben, felmerül a kérdés: Vajon ők azok a rendőrök, akik valójában csak le akarnak számolni a bűnözéssel és ehhez bizony néha meg kell szegniük a törvényt vagy egy vérprofi bűnbandát látunk a vásznon, akik a rendőrjelvényüket pajzsként használják bűncselekményeik leplezése végett? A sorozat eredeti címe (The Shield) egyértelműen megadja nekünk a választ.
A Kemény Zsaruk alkotója Shawn Ryan zseniális munkát végzett. Ez a sorozat elsősorban dráma és ennek megfelelően jól észrevehető a műfajra vonatkozó szerkezet: Bevezetés (1. évad), Bonyodalom (2. évad), Kibontakozás (3-4-5.évad), Tetőpont (6.évad), Megoldás (7.évad). A Shield szigorúan R rated besorolású, úgyhogy mindent el lehet képzelni, ami a témához kapcsolódik és tabunak számít. A hitelesség miatt sem kell aggódni, ugyanis rengeteg rendőrstatiszta is dolgozott segédként ennek a sorozatnak az elkészítésében, továbbá olyan mellékszereplők alakítása színesíti ezt a világot, mint Anthony Anderson, Glenn Close, illetve Forest Whitaker.
Összegezve mindenki nézze meg, akit picit is érdekel a téma. „Once it grabs you, The Shield doesn’t let go.” ;)
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése