Oldalak

2010. október 28., csütörtök

The Expendables-A feláldozhatók (The Expendables), 2010 by Kajafás



Némi  kihagyás után Sylvester Stallone készen áll, hogy a Rambo 4 után visszatérjen a vászonra még jobban feltutizva mint valaha. Bevallom őszintén egy gyerekkori álmom vált valóra a filmmel, mert ugyan melyikünk ne álmodozott volna még az ovis időkben arról, hogy összes kedvenc akcióhősét belezsúfolják egy moziba, hogy aztán őrült ámokfutásba kezdjenek és az összes gonoszt eltöröljék a föld színéről. Nem kell tovább várnunk, Sly papa meghallgatta imáink…

De mi is az az Expendables? Vagy mitől annyira feláldozhatóak? Merül fel bennünk a kérdés. Nos a válasz igen egyszerű, mely némi támpontot is ad a hátterével kapcsolatban: Egy zsoldos elitalakulatról van szó amelyet az Egyesült Államok kormánya különösképp a C.I.A. vesz igénybe szép summáért olyan black ops hadműveleteken ahol a normál tűzerő és a puszta földi halandók nem lennének elegendőek. De kik is ezek a nem mindennapi, remek férfiak? fussunk át röviden a crew-n.

Barney Ross (Sylvester Stallone) vezeti az Expendables-t. Ő az agy és az izom is egyszemélyben. Lee Christmas (Jason Statham) a késforgató, kocsmai bunyós, Sly jobb keze. Ying Yang (Jet Li) a harcművész, Hale Cesar (Terry Crews) nehéz fegyverzet, Toll Road (Randy Couture) robbantási szakértő és Gunner Jensen (Dolph Lundgren) a mesterlövész, ügyeletes pszichopata valamint  (Tool) Mickey Rourke a főállású leszázalékolt veterán érdemel még említést aki mindamellett a rejtek garázs mechanikusa, tetoválóművész és kivénhedt nőcsábász. 

Na idáig minden szép és jó, de miért is van rájuk szükség? A karib térségben létezik egy szigetállam, (természetesen a legtitkosabb katonai műholdak is éppen, hogy csak jelzik) amit egy diktátor ural, de ugyanakkor szemet vetett rá egy renegát C.I.A. fejes is aki potenciális kokain paradicsomot lát a helyben és ez elengedhetetlen összetűzésekbe torkollik a lokálpatrióta latinokkal. A titokzatos Mr. Church (Bruce Willis) megbízza a csapatot, hogy öljék meg a diktátor vezért és vessenek véget a konfliktusnak. Ám a helyzet koránt sem olyan egyszerű mint amilyennek elsőre kinéz…

Azt kell, hogy mondjam, hogy pont azt nyújtja a film amire hivatott. Egy pörgős, tesztoszterontól csöpögő a 90es évek elejének feelingjét idéző, remek,egész estés akciófilmet kapunk, benne a régi nagy kedvencekkel aminek a nívóját még tovább emeli Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger cameoja. Sly megint csak remek munkát végzett és bizonyította, hogy méltán van még helye Hollywoodban.  A film negatívumaként talán az említhető, hogy a vágások és a fényviszonyok a harcjeleneteknél néhol iszonyúan pocsékak, a néző időnként azt se tudja, hogy mi van…  Ill. a bugyuta, elvarratlan romantikus szálak (egy magányos farkasokról szóló akciófilmbe minek?) vagy hogy hol maradtak a a többiek pl.: Jean Claude Van Damme, Wesley Snipes, Mark Dacascos, Steven Seagal (esetleg Chuck Norris vagy Lorenzo Lamas?) :) Bár amikor ez a szívszorító hiányérzet körvonalazódna bennünk, Sly 60as karja feledteti a búnkat.

De a viccet félretéve egy fain akciófilmet kapunk ami nem akar több lenni annál mint ami.

7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése