Oldalak

2011. március 26., szombat

Aranyhaj és a nagy gubanc (Tangled), 2010


Az utóbbi időben Dév kollégámmal nagyon belemélyedtünk a rajzfilmek világába. Nem is csoda, hiszen a 2010-es év (reméljük a 2011-es is!!!) csak olyan darabokkal szolgált nekünk, amelyek szinte (khm-khm Shrek 4.) kivétel nélkül felkerültek a filmes toplistáink előkelő helyezéseire. Az Aranyhaj és a nagy gubanc úgy tűnik folytatja az eddigi tendenciát.


Adott a történetben egy Flynn Rider nevű tolvaj srác, aki ha az élők sorai közt tengetné napjait, akkor bizony a legtöbb női szívet megdobogtatná és féltékennyé tenné férfiakat. Nemcsak a jóképűsége, hanem az elképesztően beképzelt és egyben mégis komikus helyzeteket produkáló stílusa, könnyed-laza humora miatt lehet őt nagyon kedvelni. 

A sors egyszer csak úgy dönt, hogy kezével Flynn Rider életútját alaposan megbolygatja. Főhősünk egy csöppet félresikerült „akciója” utáni menekülés közben olyan helyre téved, ahova ember még nem nagyon tette be a lábát. Egy elhagyatott völgy közepén lévő toronyban találkozik Aranyhajjal, aki Riderrel ellentétben a „négy falon” túl semmit sem látott eddigi életében. Nem nehéz kitalálni, hogy kettejük találkozása „időzített bombához”, pontosabban a címben is olvasható „nagy gubanchoz” fog vezetni.


Külcsínre azt mondom, hogy az eddigi legszebben kidolgozott rajzfilmhez van szerencsénk. Az embernek egyszerűen kedve támadna (pedig rajzfilmekre ilyet nem gyakran mondunk) beszerezni egy plazmatévét meg egy blu-ray lejátszót, aztán hadd szóljon HD-ben ez a könnyed és bájos kis mulatság. Ha a belbecsre gondolok, rögtön kiemelném, hogy az íróknak túl sok tennivalójuk nem akadt, mivel egy régebbi ún. „Rapunzel” nevű Grimm-mesét kaptak elő a polcról és azt dolgozták fel újra, így azért találunk bőven „old school” rajzfilmekre emlékeztető elemet, de nincs ezzel semmi probléma, hiszen minden apró „puzzle-darabka” jól a helyére van illesztve. Talán csak Aranyhaj nevelőanyjának örökös énekelgetése volt az, amitől kicsit kezdett felforrni az agyvizem, de a film által okozott jókedvemet ez se tudta lelombozni. 

Anyát a marsra! és Rango. Most Ti vagytok soron. Kérlek Titeket ne okozzatok csalódást!

9/10


1 megjegyzés:

  1. Egyetértek. A musical-es részeket leszámítva nagyon tetszett nekem is. (Tudjuk, ez Disney-védjegy, nem emelünk vádat ellene.) Úgy tűnik az animációs filmekben sokkal több spiritusz van mostanság, mint bármi másban. 9/10.

    VálaszTörlés