Oldalak

2010. augusztus 19., csütörtök

Zöld zóna (Green zone), 2010


Bevallom igen magas elvárásokkal álltam neki megnézni ezt a filmet, mivel az eddigi Paul Greengrass - Matt Damon páros tökéletes összhangot mutatott az eddigi filmbeli együttműködésük terén a Bourne-filmekben, amely véleményem szerint annak utolsó (?) részében teljesedett ki. Így nyilván érthető, hogy az ember ezen nevek hallatán valami ütős, pörgős, érdekes, lebilincselő, látványos akciófilmre számít, azonban a film hamar eloszlatja a kételyeket mind a műfajával, mind a minőségével kapcsolatban.



A filmben Matt Damon egy tipikus "belevaló", "kemény" amerikai altisztet alakít, akit a forrófejűség, a szabályokkal való szembeszegülés jellemez. Az ő, illetve katonatársai legfőbb feladata, hogy nukleáris fegyvereket keressenek Irakban bizonyos idővel a Szaddam-rezsim bukása után. Röviden a történetről ennyi. Visszatérve kezdeti gondolatmenetemhez ebben a filmben bizony nincsenek Bourne-szerű akcióorgiák, úgy tűnik Greengrass valami újszerűt akart kipróbálni több-kevesebb sikerrel és ennek eredménye az, hogy az Amerika-Irak közötti viszonyt bemutatni próbáló ( és ebben egyértelműen az utóbbiak javára dől a mérleg, amelynek én kifejezetten örültem, hiszen mostanában még a csapból is az folyik, hogy minden arab egy könyörtelen terrorista, aki szélsőséges nézetei miatt csak pusztítani akar szemben a derék, honszerető, bátor amerikai katonával, aki azért megy érdekes módon minden második országba, hogy a békét fenntartsa, persze ebbe belefér egy kis emberölés, egy kis nemi erőszak, egy kis kizsákmányolás, egy kis olajlecsapolás, de sebaj rá se rántsunk) dráma-thriller-dokumentumfilm egyveleget kapunk némi lövöldözős jelenettel, amely ugyan nem annyira látványos, de legalább hitelesen van megcsinálva. Kicsit olyan érzése támad az embernek a film nézése közben, mintha lenne egy összedobott forgatókönyv kevésbé összetett dialógusokkal, kiforratlan történettel, könnyen kiszámítható csattanókkal és a rendező, illetve a film további készítői ebből akarnának valami maradandót alkotni, de ez sajnos nem sikerül nekik.

Végezetül kiemelném a filmben szereplő arab színészeket, ugyanis ők tényleg beleélik magukat a szerepbe (nyilván nem véletlenül) és igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy valóban az általuk megszemélyesített karaktereket, azok érzéseit, szemléletmódjukat lássuk a vásznon szemben az amerikai színészekkel, akik a film alatt végig olyan fejjel néznek, mint a 3 napos döglött halak, talán még Matt Damon alakítása visz még egy kis színt ebbe a szürke és teljesen feleslegesen elkészített filmbe.

5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése