Oldalak

2010. augusztus 24., kedd

Lélegzet (The Air I Breathe), 2007


Egy olyan filmről szeretném lerántani a leplet, mely sok ember előtt ismeretlen még. Merthogy hírverése nem volt, nem tudom, hogy itthon volt-e a mozikban (az ember egyébként sem ilyenre vált jegyet), a tv-ben pedig csak éjjel, vagy hajnalban játsszák. Nekem is így volt szerencsém látni.



Néha előkerül egy-egy olyan film, amely több szálon keresztül néhány olyan ember életét kívánja bemutatni, akik számára egy csapásra minden megváltozik, a közös sors pedig a látszólagos véletlenek közepette egy útra tereli, de legalábbis valamilyen módon némileg összekapcsolja őket. Az ilyen típusú filmeknek a sors mesterséges "kovácsolása" ellenére hihetetlen életszaguk van, megdöbbentő, lélekfeltáró, az emberi sorsokat bemutatni kívánó erejük pedig lenyűgöző. A Lélegzet méltó ahhoz a listához, melybe olyan nevek tartoznak, mint a Korcs szerelmek, a Bábel, vagy az Ütközések.

Mik a Lélegzet összetevői? A kiváló sztori, melynek életre keltésén remek színészek munkálkodtak. Olyanok, mint Forest Whitaker, Kevin Bacon, Andy Garcia, vagy a tőle szokatlan szerepben brillírozó (!) Brendan Fraser, és a csinos Sarah Michelle Gellar. A ritmus, amely akár az élet ritmusa is lehetne. És végül, de nem utolsósorban a meglepetés ereje. Mert a Lélegzet egy tű a szénakazalban, egy véres gyémánt. Ha úgy ülsz le megnézni, hogy semmit sem tudsz róla, meg fogod jegyezni. Igyekeztem hát visszafogni magam. Tegyetek ti is egy próbát.

9/10

3 megjegyzés:

  1. Én sajnos kevésbé rajongok az ilyen több szálon futó drámákért mint ez, illetve a kritikában felsorolt további művekért, de azért azt elismerem, hogy a maga műfajában tényleg kiemelkedő film.

    7/10

    VálaszTörlés
  2. Hiába, meggondolandó még cikkeid létjogosultsága :D. Vagy csak szimplán túl csípős volt a pizza, amit közben ettél, esetleg ráment a szőnyegre, miközben a filmet nézted, és rossz emlékeket hagyott. :D

    VálaszTörlés
  3. "Haaalllooood Tákároggyy!" :D

    VálaszTörlés