Oldalak

2010. augusztus 23., hétfő

RÉGI IDŐK MOZIJA: Végső visszaszámlálás (The Final Countdown), 1980


Einstein relativitáselmélete óta foglalkoztatja az emberiséget az időutazás kérdése. Nap mint nap elgondolkozunk azon, hogy a múltban mi mindent máshogy csinálnánk, megváltoztatnánk, hibáinkat kijavítanánk és ez milyen módon hatna ki jelenünkre, továbbá gyötör minket a kíváncsiság, hogy mik lehetnek a jövőbeli "ránk váró kihívások, kockázatok, korlátok és kilátások" (-> Vissza a jövőbe 2. :) .

A Végső visszaszámlálás című remekműben (mert csak ezt a szót tudom rá használni) a film készítői ezt a témát boncolgatják némi történelmi körítéssel. A film szépen, lassan tálalja nekünk, amire kíváncsiak vagyunk. Hogyan is zajlik az időutazás? Ha ez bekövetkezett, hol és mikor kötünk ki? Mit is kezdjünk a lehetőséggel, ha tudjuk mi fog történni a jövőben?



A történet szerint az 1970-es évek végén a Nimitz anyahajót rutin útra küldik a Csendes-óceánra Yelland kapitánnyal (Kirk Douglas) az élén és Warren Leskyvel (Martin Sheen) , aki civil megfigyelőként van jelen. Kis idő múlva a hajó és annak legénysége egy olyan viharon esik át, amely minden képzeletet felülmúl. Mire kitisztul az ég, 1941-ben ébredünk fel...

A film 1980-ban készült el, ennek ellenére a megvalósítás zseniális. Rengeteg repülős jelenetnek lehetünk tanúi, amelyek simán porig alázzák a 6 évvel később (!) készült Top Gun hasonszőrű égi látványvilágát. Persze ha az ember nagyon akar kötözködni, akkor mondhatnám azt, hogy az a bizonyos tengeri vihar mai szemmel nézve meglehetősen bénának tűnik, de véleményem szerint az könnyen megbocsátható, tekintettel arra, hogy mikor csinálták meg a filmet és arra, hogy addig még a filmiparban nem sokan merték az időutazást vászonra vinni. A színészi játékok kiválóak, a zenék pedig egyszerűen csodálatosak és mindig képesek arra, hogy érzelmeket váltsanak ki az emberből, elgondolkodtassanak vagy megnöveljék az adrenalin-szintet.

Aki akár egy háborús-történelmi filmet, akár egy agytekervényeket megmozgató sci-fi-t akar látni, esetleg a kettő egyvelegét, annak kötelező és egyben kihagyhatatlan darab!

9/10

2 megjegyzés:

  1. Sajnos teljes mértékben egyet kell értsek Csabika ezúttal kevésbé pacifistán az USA repülőgép-anyahajóját és annak legénységét magasztaló cikkével, bár úgy látszik az időutazásért való infantilis rajongás elhomályosítja az okádék trükkök látványát. :D Egyébként ez a film egy igazi klasszikus, és a korához képest jól is fest, 990 forintért pedig nagyjából bárhol meg lehet vásárolni. Úgyhogy csak rajta.
    8,5/10

    VálaszTörlés
  2. Danke schön Dév! :D

    VálaszTörlés