Oldalak

2010. augusztus 19., csütörtök

Az ajánlat (The Proposition), 2005


A modern westernek sajnos nem igazán győznek meg arról, h ez a műfaj nem egyre csak csorbul és veszti régi fényét a klasszikusok óta. Legutóbb talán a Börtönvonat Yumába volt, amit láttam; amit egyedül Christian Bale és Russel Crowe alakítása vitte el arra, hogy ne tűnjön az egész egy naiv próbálkozásnak. A helyzet az, hogy végignézvén ezt a filmet, olyan értetlenséggel ültem az ajnározó és western-rajongókat fanatizáló véleményeken gondolkodva, hogy arra nem találok szavakat.


Az ajánlat forgatókönyvét Nick Cave írta, aki ha finoman fogalmazok, azt mondom, hogy k****** nem ért a forgatókönyvíráshoz. Cave valójában zenész, és jobb lett volna, ha meg is áll a film zenéjének megírásánál. A jelenetek olykor hiába brutálisak, ha szétesnek, nem alkotnak egy egészet, a teatralitás pedig romba dönti az úgynevezett realista ábrázolásmódot, mely célként lebeghetett a készítők előtt (kedvencem, amikor Ray Winstone leül vacsorázni a feleségével, mikor tudja, hogy két másodperc múlva rájuk rúgják az ajtót). John Hillcoat (Az út című remek film is a nevéhez fűződik) hiába ügyelt a szépen fényképezett tájakra, a szereplők csöves kinézetére, mert Az ajánlat nem abban hibádzik.
Az alakítások vegyesek, de leginkább mesterkéltek. Ray Winston csak néz ki a fejéből, David Wenham (a 300 narrátora) szánalmasan megjátszott akcentussal beszél, Emily Watson (aki egy kívánatos feleségnek kellett volna, hogy tűnjön) bűn ronda (tudom, ez nem színészi játék kérdése :), pedig a csaj az Equilibriumban még nem így nézett ki), egyedül az itt még nem egyperces cameo-kat vállaló Guy Pierce, valamint idiótákból álló bandája tartja a szintet. A falu lakossága valószínűleg heroinhasználókból áll, hiszen nem tűnik fel nekik, amikor a környék három rendőrének ruhájában a rettegett banditák támadnak a városra.
Egy aussie filmtől persze ami elvárható, az megvan. A Mad Max szintű parasztok a pusztában, a naplemente látványa és a szétrobbanó fej azonban nem elég ahhoz, hogy valamit remekművé, vagy akár jó filmmé tegyen.

5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése