Oldalak

2010. november 30., kedd

Ha/ver (Kick-Ass), 2010


 Amíg alkotótársaim a Lidl márkájú függőágyaikon heverésznek Putinoff vodkával a kezükben, addig én elemzek. Szuperhős-paródia, végre. Matthew Vaughn elhozta az év egyik legszórakoztatóbb filmjét.



A Guy Ritchie mellett producerkedő brit fenegyerek mára rendezővé nőtte ki magát. A jövő X-Men-jeit is ő dirigálja, de a Kick-Ass-en is látszik, van érzéke jó útra terelni a dolgokat.

Hogy lesz valakiből szuperhős? Egyszerű a válasz. Sehogy. És mégis. Amikor főhősünket, Dave Lizewski-t túlságosan magával ragadja a képregény-univerzum, úgy dönt, ő is szuperhős lesz. Tetőkön fog ugrálni, megmenti a világot, szép nők szimpátiáját vívja ki. Ám a srác hamar rádöbben, szuperképességek nélkül nem lehet senki sem hős. Így miután nevetséges zöld egyenruhájában megkéselik, majd összeverik, s a kórházban köt ki, eldönti, továbbra is szuperhős akar lenni. Hát nem nevetséges? De. Higgyétek el, az.

A Kick-Ass több ponton is különbözik az átlagfilmtől. Itt ugyanis olyan véresre vették a figurát, amilyenre szerintem senki sem számított. Noha a film címe Kick-Ass, és elvileg főhősünkről kéne szólnia, koránt sincs így. Két mellékszereplő, Hit-Girl (Chloe Moretz), és "apukája" Big Daddy (Nicholas Cage brutális figura) viszik a prímet, és a percek jó részét. Elhiszem, hogy valaki nem tudja hova tenni, amint egy tizenkét éves kislány végigba*megoz egy filmet, majd vérbe fojtja a kőkemény bűnözőket, de én igen. Ha valami újszerű és fantasztikus, akkor az ez. Itt persze lehet vádolni irrealitással a Kick-Ass-t, de ez mégiscsak egy igazi kamufilm

Mark Strong számára a szokásos sablonbűnöző karakter eljátszása nem kihívás, idegesítő sémákra épülő családja azonban hamar kiveri a biztosítékot, főleg fia, aki a film legfeleslegesebb és idegesítőbb pondrója (pedig versenyeznek egy páran ezért a címért). A kis Chloe Moretz azonban már most belopta magát a szívembe, és remélem a jövő kínál még nagy és komolyabb szerepeket is ennek az imádnivaló (majd meglátjátok, haha) gyerkőcnek. A poénok nagyon ütnek (Nicholas Cage az élen, reméljük A varázslótanoncokkal kikövezett útja helyes irányba fordul előbb-utóbb), az akciók helyükön vannak, a meglepetés garantált, a sablonok pedig kiszámíthatóak. Ugyan egyáltalán nem a ha/ver-om az, aki a magyar címet összeeszkábálta, de annyi baj legyen...

7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése