Oldalak

2010. december 1., szerda

Fűrész 3D (Saw 3D), 2010


Elérkezett a végállomás. Minden idők egyik leghosszabb és leghírhedtebb horrorsorozata, a Fűrész (elvileg) utolsó része is bemutatásra került. Egyik szemem sír, a másik meg bőg. Ennél jobban elrontani ugyanis nem lehetett volna... Néhány spoiler várható, így csak azok olvassák, akik az előző részeket már látták...



A Fűrész első része minden idők egyik legjobb horrorja, egy rendkívül stílusos és emlékezetes film, szigorúan csak felirattal (ez minden rész nézésénél szigorú szempont!). A Kirakós-gyilkost Top 100 villain közé lehetne választani bármikor, nemcsak azért, mert Tobin Bell torzított hangja immár a filmes klasszikusok közé tartozik; Billy a bábu már önmagában rémisztő ikonná vált, a sokszor öncélú (de meghökkentően brutális) kivégzéseket pedig még az is megbocsátotta, aki irtózik a vértől, mert a csavaros történet és a csattanók kárpótoltak mindenért. Főleg igaz ez a második, harmadik részre, amelyek szerintem még mind hibátlanok voltak, kellőképpen tudták jó irányba terelni a történetet, persze a vérengzés enyhe fokozásával. A negyedik résznél éreztünk már egy kisebb gyengélkedést, de csak azért, hogy az ötödik opus legyen a legértelmetlenebb (legalábbis eddig azt hittem), amely után már  hitünket is elvesztettük a folytatásban.

Amikor hullani kezdtek az égből is a kazetták, Jigsaw pedig minél inkább halott volt, annál többet szerepelt, éreztük, itt valami komoly probléma van, és kezd nevetségessé válni az egész. Ha Donnie Wahlberg jégtömb által szétvert fejét nem játszották be minden részben ötször, akkor nem is volt min nevetni. Valószínűleg a Dead Silence c. remekműben való szerepléshez is segítséget nyújtott ez a remek jelenet Donnie-nak, aki egyébként az egy fejjel vigyorgó Mark Wahlberg testvére, ha valaki nem tudná. A humánus keretek között értelmezhetetlen, ám konzekvens Jigsaw-elmélet, miszerint a csapdába zárva is mindenkinek megvan az esélye a túlélésre, és ami a sorozat alapkövének számított, kezdett porba hullani.

Ám ekkor jött a hatodik, mely hideg kimértségével, thrillerszerű elemeivel, Hoffman nyomozó letaglózó stílusával visszahozott valamit a múltból, és újra elkezdtünk örülni, és reménykedni. Hét éven át néztük és követtük Csabikával a Fűrész sorozatot, hiszen minden év Halloween-jére időzítették a részeket, de ez a mostani, a (felkonvertált) 3d titulussal a végén, már eleve csak rosszat sejtethetett...

Nézzük hát, mi is a probléma a Fűrész 3d-vel. Nos, minden. Az alakítások (leszámítva Hoffman-t) szánalmasak, a mellékszereplők nevetségesek, a történet minden eddiginél érdektelenebb és irreálisabb, szinte csak ismétlést tartalmaz, a csattanó pedig a legundorítóbb, legkiszámíthatóbb azok közül, amiket valaha láttam, és így az egész semmi másról nem szólhat, mint egy összességében remek sorozat kivéreztetéséről. Chester Bennington-okkal meg már a Crank-et is hiába próbálták feljavítani, mert hogy egyik barátomat idézzem: ez "senkit nem érdekel!..."

A náci-kártya persze a beszélő nevű producereknek köszönhetően ismét itt van (mintha minden újabb részben megjelenne), de vajon arra ki ad választ, hogy Hoffman, aki az egész franchise legjobb szereplője lett, hogy lett rendőrnyomozóból kőműves, mérnök, fizikus, kémikus, brutális képességű gyilkos, és nem utolsó sorban hacker? A világ legkönyörtelenebb serial killer-e után, 7 év gyilkolás után, megannyi áldozat után pedig miért két újabb a semmiből előbányászott és a homlokán áldozat jellel született bájgúnár nyomoz? Hol vannak a CIA, az FBI, és az egyéb nyomozó szervek? Cary Elwes (Dr. Gordon az első részből) mitől hízott meg, s mitől lett féllábbal jókedvű? Ezt már sosem tudjuk meg. Csak egy kérésünk van: most már tényleg ne legyen több folytatás...

3/10

2 megjegyzés:

  1. Én is láttam a filmet.
    Kíváncsian vártam, hogy mit írtok róla. Elégedetlen vagyok. SOKKAL rosszabb volt!:D Én szenvedtem a moziban. Öncélú undorító és véres jelenetek gyűjteménye, a 3D miatt még drágábban is.

    VálaszTörlés
  2. Szia Mokkancs! Most hogy mondod, van benne valami... Valószínűleg jó szívemnek köszönhetően (és mert a franchise rajongója vagyok)adtam ennyit rá, de érzem, hogy túlzás volt. :D A mozit mi is beterveztük, de jó érzékkel ki is hagytuk. :D Valószínűleg ez a kidobott pénz nálad még lejjebb húzza a filmet! :)

    VálaszTörlés