Oldalak

2011. július 16., szombat

Az ismeretlen férfi (Unknown), 2011


Dr. Martin Harris biológus feleségével Berlinbe utazik egy biotechnológiai konferenciára, ám a hotel recepciójánál ébred rá, hogy fontos csomagjait a repülőtéren hagyta. A taxival azonban, amivel visszautazni szándékozik, nem várt baleset részese lesz, s elveszti emlékezetét. A dolgok nehezen állnak össze, egy valami azonban a napnál is világosabb: valaki átvette a szerepét, azonosságát, s felesége egyszerre azt sem tudja ki ő...


Liam Neeson filmjeivel ritkán nyúl mellé az ember. Karakteres stílusa, orgánuma, színészi kvalitásai a legjobbak közé emelik. Míg a Taken-ben vagy A szupercsapatban központi szerepben, kíméletet nem ismerő szereplőként tűnik fel, az Unknown-ban pontosan az emberibb, esendőbb oldal a lényeg. Mit csinál egy szerencsétlen helyzetben lévő amerikai egy általa ismeretlen országban, veszélyektől fenyegetve, egy összeesküvés áldozataként? Persze a történet nem ilyen egyszerű, rengeteg fordulat vár a nézőre. És ezen felül még mi? Okos akciójelenetek, technikailag kifinomult, csicsáktól és kliséktől mentes szórakozás.

Az Unknown sokkal inkább európai, mint amerikai. A Taken-nel való párhuzam jó lenne, de az Unknown jóval intelligensebb film. Elképesztően jól ütemezett, nagyszerű mellékszereplőkkel tarkított (Diane Kruger, Bruno Ganz), és a lehető leghitelesebb történetet kaptam ebből a műfajból.
Hibát nem igazán találtam benne, eddig az év legjobb filmje.

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése