Oldalak

2012. szeptember 17., hétfő

A sötét lovag - Felemelkedés (The Dark Knight Rises), 2012




A Batman-trilógia záró darabja tipikusan az a film, amelyre előzetesen mindenki hatalmas várakozásokkal tekint, s nem volt ezzel másként a film-kocka crew-ja sem, főleg Csabika szubjektív kritikai természetű rajongását tudnám megemlíteni, akiben gyermeki lelkesedést vált ki már az is, ha arról olvashat, hogy Christopher Nolan kiment a wc-re, vagy elment a postára befizetni a csekkeket. E sorok szerzője azonban röntgenszemekkel tekint minden hollywoodi végtermékre, és szűkmarkúan osztja az elismerést. Félreértés ne essék, A sötét lovag - Felemelkedés nem rossz film, de sajnos nem kiemelkedő, mint a második rész, és sokkal több hiba van benne, mint az első kettőben együttvéve. Ha nem egy Nolan film lenne, nem is foglalkoznék ezzel az egésszel. Így azonban muszáj, s csalódottságomnak kell hangot adjak. (SPOILER-es írás következik, azokhoz szól, akik már látták a filmet.)



Én szóltam.

Nolan jó szokásához híven intenzív akciójelenetsorral kezdi a filmet, s a minden eddiginél erőteljesebb Zimmer-taktusokra menetelő kezdet - melyből azért nyilvánvaló, hogy a Trónok harcából ismerős Lord Kisujj hamarosan alulról szagolja majd az ibolyát - nagyon is rendben van. A probléma még csak nem is ott kezdődik, amikor az új szereplők beszivárgásával a régi karakterek elkezdik erejüket veszteni, hanem hogy azok beillesztése korántsem zajlik zökkenőmentesen, a Nolan-ra jellemző precíz forgatókönyv ezúttal több helyen törést szenved, tőle szokatlan hatásvadász és nevetségesen amatőr jelenetek tűnnek fel a filmben. Az egyértelmű és sokak által felsorolt pozitívumokat (látvány, Tom Hardy alakítása, az álomgyári viszonylatban jó képregényfilmes alaptörténet, remek akciójelenetek és Hans Zimmer zenéje) ezúttal mellőzném, és azok helyett kritikámat ezúttal is a negatívumokra hegyezném ki, amelyet "filmkritikus kollégáimtól" és jómagamtól vett idézetek tarkítanak a továbbiakban.

                                                                                              Szerelem = SZEX


A sötét lovag - Felemelkedés történetének talán legösszecsapottabb eleme a Miranda Tate vonal, amely a következőképpen alakul ki a filmben:
Feltűnik a film elején egy Miranda Tate nevű hölgy, akit senki nem ismer úgy istenigazából, legfőképpen Bruce Wayne nem - aki mellesleg csalódott a nőkben meg az életben - egy perc alatt rábízza az egyébként titkos és rendkívül veszélyes, atomfegyverré alakítható "reaktort" és egész Gotham-et. Ugyan a film első 50 percében burkoltan mindenki egy irányba próbálja terelni hősünket, kacsintgatásuk azt sugallja: "Miranda jó csaj, dugd már meg!", Bruce Wayne "áh hagyjatok elvesztettem a szerelmemet, nem érdekel " reakcióval ugyan egy darabig elintézi a dolgot, de egy másodperc tartamú élő találkozást követően (s miután Miranda Tate kopogtat az esős őszi időben az ajtón), dugnak és rögvest érzelmeket táplál iránta a lelki szegény Batman. REÁLIS!


Pat Bateman és a neveletlen hercegnő

Ha már a csajokat illeti: Anne Hathaway ugyan jól játszott, semmi bajom nem volt vele, bár mivel nem tudja, hogy kellene rúgni egy "ízes macskanőset", sajnos szörnyen látszott a dublőrmunka, ezzel összefüggésben, a tényeket elrejtendő pedig olyan közeli kameranézetekkel bosszantottak, hogy semmi sem látszott a harcjelenetekből. Nem hiszem el, hogy egy ilyen nagy költségvetésű filmnél ezt nem tudták volna jobban megoldani. E sorok leírása közben könnyes szemekkel a múltba révedek, és feldereng előttem egy "remekmű", egy "hatalmas" magyar "klasszikus", a Vademberek, amelyben az operatőrnek annyi fogalma sem volt, hogyan tartsa kézben a kamerát, netán hogy zoomoljon, mégis "maradandó" alkotás volt, olyan amelyet egy többnapos részegedésből felocsúdni képtelen baráti társaság két LIDL-ös pizza között örök emlékként szívébe zár... Na de visszatérve a valóságba.


A film főszereplője.

Hihetetlen számomra, hogy az olyan értéktelen jelenetekre, mint hogy Gary Oldman mit szart egy sikátorban, mindig volt idő a filmben, de arra, hogy Christian Bale hogy a faszba jut haza Afganisztánból (vagy Indiából?), sosem. Itt megemlítem Csabika véleményét, aki bár mainstream + vércsoporttal rendelkezik, még neki is feltűntek a film egyes furcsa jelenetei. "Mindenki vérrel-verejtékkel fut bazdmeg a kút/börtön oldalán hogy kijusson, és nem sikerül senkinek, kivéve ugye a kis Cottilardnak, viszont Bale odaáll a szélére és nyom egy helyből távolt és átér...ezen egy kicsit behánytam." - szólt az elmés megjegyzés.


Ami en bloc az egyik legzavaróbb sajátossága a filmnek, azok a vágási hibák. Sok jelenetnél a kapkodást éreztem, egyes jelenetek pedig alapból rosszul lettek megvágva, és ez a zene vágására is vonatkozik. Néha az az érzésem támadt, hogy a film legnagyobb katarzist kiváltani szándékozó trackjei-t a szereplők beszélgetései alá, vagy akcióból beszélgetésekbe forduló snittekhez vágták, a nagy akciójeleneteket folyamatosan megtörték valamivel, legyen az Joseph-Gordon Levitt rendőrkabátja, egy-egy untató dialógus vagy Gary Oldman egyfejei az utcán vagy a kórházban. Christian Bale fizikai metamorfózisa (50 kilóból 90) mellett most egyébként színjátszási metamorfózisát is idekopizta: az első fél órában a Gépész, majd a hátrazselézett hajú Pat Bateman volt, végül Batman-re váltott. Persze, nincs is ezzel semmi gond, Gary Oldman úgyis mindenkit képes volt ismét alulmúlni. 

Gary Oldman ezer arca

A "minden idők legdurvább egyfejei" díj nyerteséről el kell mondanom, kedves olvasó, hogy számomra csak a harmadik résznél esett le az, amit már korábban is sejtettem legbelül: a Gary Oldman által megformált Jim Gordon egy okádék, akiben nemcsak hogy semmit sem lehet kedvelni, de ugyanazzal a megmerevedett, érdektelenséget sugárzó arckifejezéssel konstatál minden eseményt, legyen az egy atombomba felrobbanásának veszélye, Batman kilétének titka, vagy egy búcsúbeszéd megtartása. Nolan instrukciója valószínűleg így hangozhatott még 2004-ben, a Batman Begins forgatásának elején: "Gary, a készülő mindhárom filmben végig vágj egy fejet!" - ő pedig nagy magabiztossággal végrehajtotta ezt a kérést. "Bruce Wayne?" - kérdi ctrl+c ctrl+v-zett zs-kategóriás színészek és Keanu Reeves Mátrix-béli teljesítményét is degradáló egyfejével főhősünket, miután az egy markáns egysorossal elárulta kilétét (hogy ő az a kisfiú, akinek lelőtték a szüleit és akinek jim Gordon akkor a vállára terítette a pulóvert, önbizalmat adva ezzel a gyermeknek) és felszállni készül végzetébe - kár hogy a katarzist hiába várom, a könnycseppet hiába törölném ki a szememből, érzem, hogy nem jön, hogy nem jön bazmeg!: mert Gary Oldman meglepődés és meghatódottság helyett prezentált könyörtelen egyfeje megakadályoz benne. A retek akkor is képtelen más arckifejezést vágni, mikor a film utolsó perceiben megemlékezést tart Bruce Wayne-ről. Egyébként abban is biztos vagyok, ha filmbéli jeleneteit összevágnám, ebben a részben már szinte többet is szerepel, mint a főszereplő... 

Az Inception után egyébként ismét bebizonyosodott, hogy Nolan nem tud számolni. Egy perc van vissza a neutronbomba robbanásáig, Batman ekkor indul el a Bat-tel, ami egy meglehetősen lomha légijárműnek tűnt az egész film során, így meglepődöm, hogy a kívánt 10 mérföldes távolságot kevesebb, mint fél perc alatt letudja. Ehhez legalább 600 km/h-val kellett volna közlekednie. Persze lehet erre mondani, hogy szőrszálhasogatás, de mint hiba az egyik kulcsjelenetben, feltűnt, így engem személy szerint zavart. Az Inception utánérzés pedig a színészek terén egy kicsit túl sok volt, úgy érzem. 



Az Eredet  színészei A sötét lovag: Felemelkedés színészei

A vágásokra visszatérve, a másik legfájóbb pontja a filmnek, hogy bár nagy nehezen elfogadjuk, hogy PG-13-as minősítést kapott (hiszen mit lehet tenni...), de az, hogy ebben a filmben bár szinte mindenkit agyonlőnek, senkin nem látszik egyetlen egy golyónyom sem, az már mindennek a legalja. Legérzékletesebben ezt a Matthew Modine által megformált rendőrtisztnél figyelhetjük meg, ahol csak a lelövés hangját halljuk, majd a következő pillanatban rázoomolnak a testére és közelről láthatjuk, ahogy egyetlenegy golyó nélkül lőtték agyon! Zseniális!  

"Meghalni golyók és vér nélkül? Talán kétmillióért eljátszom!"

Aztán a Triviából egy kis érdekesség, ami bizonyítja, hogy Christopher Nolan nem túl naprakész a jelenkor sorozataival és filmjeivel kapcsolatban: Tom Hardy azt hitte, hogy Nolan a Bronson címszerepe miatt akarta vele eljátszani Bane-t, közben kiderült, a RocknRolla miatt, mert a Bronson-t nem is látta.  Úgy vélem, legközelebb Brad Bellick-nek (aki látta a Szökés 6 évadát, az érti miről beszélek, a színész hacsak egy pár másodpercre, de itt is börtönőr volt...) már főszerepet fog adni és ő lesz "Brad", a megmentő, a hős, mint a sorozatban, de említhetném "Detective Quinn" cameoját is a Dexterből, aki természetesen itt is rendőr. Csoda, hogy nem tudtam komolyan venni figyelmeztetéseit? :D

Egy pár gondolatfoszlány zárásként az éterből:
"de alfred-et minek rugta ki?
az is geciség volt ott bőg a zöreg
ez meg kirúgja"

" meg amúgy ez már csak ilyen poén szintű meg minden, de könyörgöm, bane h eszik? bazmeg egy ekkora ember napi két csirkét meg kell h egyen ekkora izmokkal meg tolni a fehérjeturmixokat de se inni se enni nem tud abban a szarban"
"amúgy jól megcsinálták h a hardy mintha gecinagy lenne meg magas közben egy 175 centis kis pöcs"

Idézném Kajafás kollégát, aki szerint "ez a film egy CSODA!", de az ő véleménye nem számít, mivel mind a The Dark Knight-on, mind a trilógia záró darabján leesett a feje, és mindkettőt végig aludta a moziban, így az, hogy neki jobban tetszett, mint a The Dark Knight, azért nem releváns, mert azon is aludt, meg ezen is, csak valószínűleg ezen igazán édesdeden sikerült aludnia.

Végül lássuk Csabika verdiktjét, akit szokás szerint minden fáradozásom ellenére sem sikerült kiforgatnom a mainstream posványból: "bármilyen hihetetlen legjobban a szívem a the dark knight rises-hoz húz... a Bale-Hardy-Hatheway-Zimmer kvartett miatt képtelen vagyok nem imádni a filmet"



Persze mindenkinek meg lehet a véleménye, ez is csak egy szubjektív írás. Bár biztosan kell még egy-két nézés ahhoz, hogy pontozni tudjak, hiszen a korábbi film is lassan ért be, végül mit is mondhatnék? Gary Oldman Rises! Várunk vissza a negyedik részben is, Gary!

Ui.: A híres How It Should Have Ended? sorozatban is tiszteletét teszi két rész erejéig az új Batman film, amelyek finoman világítanak rá a film hibáira. Érdemes megnézni, a jókedv garantált. 



2 megjegyzés:

  1. Teljesen jo a kritika, logikus, osszeszedett. Bar nekem tetszett ez a film, de a masodik resz valoban jobb volt.
    Amugy felemelkedes lett a film cime, amit azert nem ertek, mert a felemelkedeshez el kell bukni. Tul sok mindent probalt Nolan belezsufolni es ezert voltak olyan logikai bakik hogy feltesz egy merevitot a labara es maris kicsattano eroben van. Valamint a film legnagyobb hibaja szerintem a filmnek hogy a foszereplo nem volt tobbe foszereplo, es az uj fogonosz Joker mellett eltorpul.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Egyetértek a kommenttel, pont erre próbáltam rávilágítani, hogy a moziban ülve sokszor úgy éreztem: annyi forgatókönyvi blődség van benne, mintha nem Nolan ült volna a rendezői székben. Ettől függetlenül nem rossz, de az elvárásokhoz képest nekem nagyon kevés.

    VálaszTörlés