Oldalak

2012. október 10., szerda

Looper - A jövő gyilkosa (Looper), 2012





12 majom, Vissza a jövőbe, Terminator, Végső visszaszámlálás. Csupán néhány példa arra, hogy milyen módon kell elkészíteni egy igazán profin átgondolt, logikailag jól felépített időutazós sci-fi filmet. Sokak szerint új bajnokot avathatunk az említett műfajban. Valóban megérdemli a Looper a grandiózus méretű internetes hype-ot?

Az előzetes megtekintése után bevallom én is nagy reményeket tápláltam a film iránt, tekintettel arra, hogy az utóbbi évek nem jeleskedtek elgondolkodtató sci-fik kitermelésében (ide nem sorolva természetesen az Eredetet és a Forráskódot, amelyek nagyszerű filmek). A történet kiinduló pontja roppantul figyelemfelkeltő: a nem túl távoli jövőben járunk 2042-ben, ahol megkapjuk a szokásos jövőképet, amelyben rengeteg a szegény, elkeseredett, éhező ember, viszont van egy szűk réteg, az elit, amelynek vagyona és hedonizmusa mértéktelen. Ebbe az elitbe tartoznak az ún. „Looperek” is, akik - ahogy az a címben is fel van tüntetve - a jövő (ha belegondolunk akár lehetne múlt is) (bér)gyilkosai. Az ő munkájuk abban merül ki, hogy egy számukra teljesen ismeretlen személyt kell eltenniük láb alól. Ezt a személyt azonban a 30 évvel későbbi jövőből (2072-ből) küldi vissza a maffia, mivel az ottani viszonyokban a hatóságok olyan modern és profi módszerrel dolgoznak, hogy szinte lehetetlen eltüntetni egy nemkívánatos személyt a föld színéről. A „Looperek” a piszkos munkáért cserébe komoly fizetséget kapnak a célszemély hátára ragasztott arany/ezüstrudak formájában. 


Ez így mind szép és jó „főhőseink” számára, viszont akad egy aprócska bibi: eljön az idő, amikor már „lejárt lemez” leszel és bizony a jövőbeli énedet magadnak kell eltakarítanod az éterből. Itt kezdődnek a bonyodalmak Joe-val is, akinek soron következő megbízása az, hogy ölje meg 30 évvel későbbi önmagát. Arra azonban Joe se számít, hogy ezen esetben nehezebb lesz meghúznia a ravaszt mint ahogy azt korábban gondolta volna… 


Rian Johnson, a film rendezője és forgatókönyvírója megpróbálta azt, amit korábbi társai: egy nagyon jó időutazós alap sztorit továbbvinni és úgy kibontani, hogy az utolsó képsor láttán az egész történet értelmet nyerjen, még akkor is, ha esetleg maradnak hézagok, amiket a saját fantáziánkkal kell befoltozni. Ezt sajnos csak részben sikerült neki elérnie, mivel több hézagot és kérdőjelet hagyott a film maga után, mint amelyet egy átlagnéző meg tud emészteni. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy elismerésem a készítőknek, mivel sok új elemet tartalmaz a Looper, amelyekkel eddig nem találkoztunk és a részletek szépen-lassan, aprólékosan vannak felfűzve egyik láncszemről a másikra. Ugyan 1-1 apróbb ötletet lenyúltak a korábbi klasszikus darabokból, de engem ez sem zavart, mivel alapvetően újszerű a film felépítése, úgyhogy jár a nagy taps.


A Loopert alapvetően akció-sci-fiként emlegetik, de én felvilágosítom a kedves Olvasót, hogy ez inkább sci-fi dráma, amelyben a fő hangsúly a karakterekre, a párbeszédekre és az időutazás hatásaira nehezedik. Az akciójeleneteket ritkásan elosztogatták a film egyes szakaszaira, viszont ezek kétségtelenül nagyon ütnek, jól megrendezettek és meglehetősen „errrééétidek”, úgyhogy a „macska rúgja meg” beszólásoktól és láthatatlan lőtt sebektől gyomorfekélyt kapó nézőknek egy percig sem kell aggódnia. A film főerőssége azonban a színészekben rejlik. Joseph Gordon-Levitt és Bruce Willis játéka nekem nagyon tetszett. Mindkettő hihetetlenül „badass” karaktert formál meg és nagyon ügyesen használják egymás hanglejtését, mimikáját, így közelítve egymáshoz a két Joe-karaktert, amelyek valójában olyanok mint a tűz és víz. Emily Blunt is elég jól játszik, továbbá kiemelnék még egy szereplőt, akinek játéka szintén lenyűgözött, de róla szándékosan többet nem mondanék, egye csak a kíváncsiság a kedves Olvasót! : ) 


Összességében nagyon jól szórakoztam a filmen és maximálisan megérte a mozijegyre kiadott árat. Minden hibájával, bakijával együtt végre született egy tisztességes sci-fi film 2012-ben. Welcome Loopers!

8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése