Oldalak

2012. március 5., hétfő

A hatalom árnyékában (The Ides of March), 2011


Az idei Oscar-gála egyértelmű vesztesei közé tartozik A hatalom árnyékában, hiszen a legjobb adaptált forgatókönyv jelölés mellett odafért volna még néhány, ám ennek ellenére (vagy talán pont ezért?) kijelenthetem, hogy erős alkotásról van szó, amely a politikai thrillerek rajongóinak kellemes szórakozást fog nyújtani.

 A film a tőlünk európaiaktól oly távol álló amerikai választási kampány kulisszái mögé kalauzol, s teszi mindezt Stephen Meyers (Ryan Gosling) nézőpontján keresztül, aki az elnökválasztás nagy esélyesének, a demokrata jelölt Mike Morris (George Clooney) kampánystábjának legtehetségesebb tagjai közé tartozik. Természetesen a felszín alatt olyan manipulációk, összefonódások és törtetés zajlik, amely aláássa a karrierje csúcspontjának küszöbén álló Meyers-t abban, hogy könnyedén vehesse az akadályokat.

Az olvasottságért információkat kiteregető újságírónő (Marisa Tomei), a kampányfőnökök (Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti), a bájos kampánystáb-alkalmazott (Evan Rachel Wood), és maga a jövő Amerikáját képviselni szándékozó elnökjelölt kormányzó (Clooney) mind az ilyenkor megszokott filmes cselekmény elemei, ugyanakkor a  sablonosság veszélye messze elkerüli a filmet, hiszen a nem túl nagy játékidő ellenére az összes karakter megfelelő teret kap, s minden színész és színésznő kifogástalan teljesítményt nyújt.


Különösen igaz ez Ryan Goslingra - aki  Drive után ezért az alakításért sem kapott még csak jelölést sem -, és George Clooney-ra, aki nemcsak a szerepét hozza karizmatikusan, de a rendezői munka és a forgatókönyv egy része is az "ő kezén szárad". Tudjuk, hogy Clooney vesszőparipái a politikai tartalmú filmek, ám tetszésemet korábban sem a Michael Clayton, sem a Syriana nem nyerte el, A hatalom árnyékában viszont egyből magával ragadt. Az egyszerű, de okos történetvezetés, a nagyszerű párbeszédek és alakítások, a jelenlegi hatalom burkolt bírálata (háborúellenes beszéd) és a realista megközelítés kicsit esendőbben, részrehajlóbban tünteti fel, s közelebb hozza számunkra ezt a világot.

8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése