Oldalak

2010. július 17., szombat

Perzsia hercege - Az idő homokja (Prince Of Persia - The Sands Of Time), 2010

A Perzsia Hercege a mai napig kb. 320 millió dollárt hozott összesen, ami a 200 milliós költségvetéshez és az elvárásokhoz képest meglehetősen szerény összeg, pedig...



Azt hiszem, hogy generációmból nem én vagyok az egyedüli, akinek a Prince of Persia volt az első számítógépes játék, amivel játszott, a Sands of time, Warrior Within, Two Thrones hármas pedig a valaha volt legjobbak közé tartozik. Így hát nagy elvárásokkal ültem a film elé körülbelül 6 (értsd: fantasztikus nézőszám) polgártársammal együtt egy vidám júniusi napon, miközben mi van ha elbaszták? jellegű érzések kerülgettek, a Jake Gyllenhaal-ba vetett bizalmam pedig mondhatni sosem állt ólomlábakon.
Az első perctől kezdve azonban magával ragadott a film. Igaz, hogy a herceg "Dastan", Farah pedig "Tamina", a sztorit meg a helyszíneket átvariálták, ám ez elképesztően lényegtelen.
A látvány egészen remek, leszámítva pár néhol elavult CGI jelenetet, amik fölött azért sikerült elnézően félrepillantanom; Harry Gregson-Williams zenéje viszont nagyszerű volt. A helyszínek, a kosztümök mind fantasztikusak, a filmben azonban az idő visszaforgatása, és a parkour jelenetek viszik a prímet. Maga David Belle is hozzájárult a film elkészítéséhez. Még az olyan momentumokra is ügyeltek, mint a falon futás, vagy a falak között lecsúszás, ami a játékoknak is alapvető eleme volt: hihetetlen volt ezeket a vásznon viszontlátni.
Jake Gyllenhaal ezúttal kellemes csalódást nyújt, jól hozza a herceg karakterét, és persze női főszereplő nélkül nincs normális kalandfilm, Gemma Arterton, aki egyébként egy teljesen átlagos angol csaj, ezúttal rohadt dögös. A kettejük közti jelenetek nagyon jól működnek a filmben. Ben Kingsley szinte mindig meggyőző, a többi mellékszereplő is hozza a kötelezőt.
A film szinkronját olyan nevek fémjelzik, mint Csernák János, Csöre Gábor, vagy Végvári Tamás (akinek ez valószínűleg az egyik utolsó szinkronszerepe volt), ezzel is hozzátéve a filmélményhez.

A bevételekből kifolyólag a tervezett két folytatás valószínűleg nem fog elkészülni, hála a "megnézem cam-ben, jó lesz úgy is" felfogásnak. Kár, mert A Karib-tenger kalózai mellett a Disney-nek lehetett volna egy másik remek trilógiája.

Fanoknak kötelező, a fantasy-kalandfilmekre fogékonyaknak pedig erősen ajánlott.

Kategóriájában:

7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése