Oldalak

2010. július 20., kedd

Letaszítva (Fallen), 1998

Egy filmekért lelkesedő, de azokhoz csak a legritkább esetekben értő barátom vett rá, hogy megnézzem Denzel Washington 1998-as misztikus thrillerét, amely a Letaszítva címet kapta a tűzkeresztségben.
Nem mondom, hogy maradandó élmény, de legalább egyszer nézhető. Kritika.



Denzel Washingtonnál az utóbbi években valamilyen fordulópont következett be. A jó öreg "mindenki kedvenc néger színésze Morgan Freeman mellett" státus egészen addig megállt a lábán, amíg Denzelnek el nem kezdtek hirtelen Déjá vu-i lenni, aztán rózsaszín keretes szemüveget húzott Tony Scott egyik újabb szégyenkategóriába tartozó filmjében (The Taking of Pelham 1,2,3), majd a posztapokaliptikus filmek egyik legirreálisabb szemétrevalójában (Éli könyve) kezdett el repülő madarakat lenyilazni.
A Letaszítva hála Istennek nem ebből az időszakból való, viszont a top100-ba se fogom soha választani. Nézzük hát.

John Hobbes rendőrnyomozó igazi fasza gyerek. Nevelgeti testvérét és annak fiát, szabadidejében pedig sátánista gyilkosokat igyekszik kézrekeríteni. Ezúttal azonban meggyűlik a baja. Edgar Reese, aki az igazi féreg sorozatgyilkosok fajtájából való, kivégzése előtti utolsó találkozásukon Hobbeshoz beszél, meglehetősen furcsa nyelven, halála után pedig az általa elkövetett bűncselekmények azonos módon folytatódnak. Hobbes persze nem érti az egészet, s hamarosan a gyanú ráterelődik. A film a Hetedik és az Angyalszív egyes elemeiből táplálkozik, azonban legnagyobb hibája, h a feszültségteremtésben messze alulmarad az alábbi filmekkel szemben. S míg Denzel Washington Alonzo Harrisként tökéletes, Harry Angel egyértelműen nem az ő műfaja.
A forgatókönyvírónak valahol elgurulhatott a gyógyszere, hiszen a film felénél már meglehetősen idegesítő és elcsépelt a The Rolling Stones Time is on my side-ját énekelni nem tudó okádékok szájából (lehet hogy csak a szinkron teszi?) hallani.
A monológos részek néha egész jól működnek, a mellékszereplők pedig (John Goodman vezetésével) meggyőző teljesítményt nyújtanak. A film végi fordulat jónak mondható. Mindezek ellenére:

6,5/10

2 megjegyzés:

  1. Én mint a filmekért lelkesedő, de azokhoz legkevésbé sem értő barát egy kicsivel többre értékelem ezt a filmet, mint a blogot vezető barátom, aki most már azt hiszi, hogy ilyen kritikák után már helyet kaphat az ájemdíbínél és a rottentomátósznál :D Azért még így is elégedett vagyok a kritikával, mert a "nemrossz" besorolást kapta ,de azért mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg és utána döntsön, mivel a film minimum 8/10! :D Amúgy igen a szinkron miatt lehet idegesítő már sokadszorra az "ííídő nekem munkálsz, csakis nekem" elbénázott fordítás, viszont hozzátenném, hogy aki teheti mégiscsak szinkronosan nézze meg a filmet, a Barátok Köztös "Vili bá"-nak külön köszönet. Aki megnézi a filmet, rájön miről beszélek. :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon bírom a filmet, igaz, magyar szinkronnal nem láttam, csak angolul. Tele van tök jó részekkel, és remek kamerabeállításokkal. A sztori sem szokványos, az Angyalszívre hajaz, de mégis más, szerintem kifejezetten jó. Főleg a vége, teljesen fura és váratlan. Az ördögös filmek között a top 10-ben van.

    VálaszTörlés