Oldalak

2012. január 26., csütörtök

Drive, Limitless, Fast Five, Horrible Bosses (2011)

Drive (Drive - Gázt!), 2011




A Drive megtekintése közben már érlelődött bennem a gondolat: az "egyfej" legendárium egy újabb hőssel bővült. A dán rendező, Nicolas Winding Refn pedig egy remek filmmel igazolta: legbelül tudja, érzi, a sablonokból építkező akciófilmek helyett friss vérre szomjazik a fásult közönség.

"Be a human being."- szól az akció kategóriájú filmektől szokatlan gyengéd popzene. Eközben a csendes, higgadt (értsd: pszichopata) sofőr (Ryan Gosling) rálép a gázra, az indulatok pedig szép lassan elszabadulnak. A világ bizony nem szép, s lehetőleg ne kerülj rossz körökbe, mert nincs kiszállás, vérrel és kalapáccsal tudsz csak utat vágni. De az ártatlanság védelmében megéri. A belső forrongás ilyen formájú prezentálása, a realista akciók a komótos tempó ellenére is megfeszítenek a képernyő előtt. Emlékezetes, újszerű. Szükségünk volt erre. 9/10.

Limitless (Csúcshatás), 2011

Hányszor hallottuk már a mantrát: "agyunk kapacitásának csak 10%-át használjuk ki." Mi hát a megoldás? Egy pirula, ami segít. Ne tagadjuk, mindenki kipróbálná. A tehetségesekből zseni születhetne, a középszerűekből pedig tisztes szellemi arisztokrata. André Kostolany műveit két perc alatt bemagolva igyekeznénk a tőzsdére, hogy a magukat a szarból a hatalomig felküzdő de Niro-knak bizonyítsuk, a rezsit már a prompt ügyletekből gazdálkodjuk ki. Két dologgal azonban számolnunk kell: 1. A drognak bizony mellékhatásai is vannak. 2. Az uzsorás - akár okos vagy, akár nem -, behajtja a tartozást. Nagyszerű film. 8/10.

Fast Five (Halálos iramban: Ötödik sebesség), 2011


Az előző Halálos iramban rész nem igazán jött be, a Fast Five-val azonban - véleményem szerint - az egyébként gyenge széria legjobb részét köszönthetjük. A még mindig sablonos alapsztorit Justin Lin rendező és csapata emlékezetes jelenetekkel dobták fel, eközben több tucat autó törik halomra a riói putrik és a Copacabana között. Az autósokat üldöző rendőrök súlyban eddig kevesek voltak, most azonban The Rock-ot dobták be az üldöző szerepbe, aki majd 60-as karjával méltó ellenfele a pár kilót felszedett, kopasz gengszter kliséfejekkel feszítő Vin Diesel-nek. Kettejük "párviadala" miatt már önmagában, az akciójelenetek (elsősorban a záró rész) végett pedig egyenesen kötelező szórakozás. Még csattanó is idefért, bár a családos, nosztalgiázós sztorik (Mit akartak itt? Latino Keresztapa filmet?), a "nigga joke" faktor erőltetése miatt néha unalomba fullad, akkor is nézős. 6/10.

Horrible Bosses (Förtelmes főnökök), 2011

Alapsztori: a főnökök általában szemetek. Amit azonban e film három hőse (kik civilben jó barátok) átél a munkahelyén, arra nincsenek szavak. Egyiküket Kevin Spacey alázza, s veszi el tőle a sokévi gürcölés eredményeként járó előléptetést, a másik a zsíros hajú paraszt Colin Farrell felügyelete alatt kénytelen szenvedni, a harmadiknak különösen "szörnyű" dolga van, Jennifer Aniston (sosem láttuk még ennyire kurvás szerepben) zaklatja szexuálisan két foghúzás között. A közös sors közös tervet szül. Hogy mi is az? Nézzétek meg, és megtudjátok. 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése